Havuz yapımı; elektrik, su, inşaat, dekorasyon ve peyzaj işlerinin hep birlikte kullanıldığı kendine özel bir uygulamadır.
Havuzlar çok değişik şekil, büyüklük ve amaçla tasarlanabilirler. Havuz yapımı ve çeşitlerinin sınırı kişinin hayal gücüdür. Ancak havuz yapımı konusunda, tüm havuz çeşitleri için ortak bazı uygulamalar bulunur.
Tüm havuzlarda bir su tesisatı olmak zorundadır. Süs havuzundan olimpik havuzlara kadar, tüm havuzlarda havuzun büyüklüğüne ve kullanım amacına uygun su tesisatı ve su devridamini sağlayacak bir motor vardır. Motor kullanımı zorunlu olduğu için elektrik tesisatı kurulması da gerekir. Motorun büyüklüğü ve havuz içinin aydınlatılması için elektrik tesisatı kurulması gerektiği gibi bunun güvenli bir şekilde yapılması da çok önemlidir.
İster gömme ister zemin üstü olsun, tüm havuzların konulacağı alanda düzenleme yapılması gerekir. Zemin üstü havuzlarda su tesisatı için bir hafriyat yapılırken, gömme havuzlarda havuzun büyüklük ve derinliğine göre kazı yapılır. Gömme havuzlarda ayrıca su ana su borusundan su gelmesini sağlayacak şekilde tesisat döşenir.
Süs havuzu dışındaki havuzların tamamı yüzme veya serinleme amacıyla kullanılmaktadır. Bu yüzden çevre düzenlemesi yapılması, aydınlatma elemanları kullanılması, filtreleme sistemi kurulması gerekir.
Havuz yapımı detaylı bir iştir. Havuzun yerleştirileceği alanda fizibilite yapılması, zeminin değerlendirilmesi ve buna uygun proje hazırlanmasını gerektirir. Proje hazırlığı ve diğer teknik uygulamaların bir mühendis tarafından yapılması ve uygulamanın bu projeye uygun gerçekleştirilmesi şarttır. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkacaktır.
Tüm bu hususlar değerlendirildikten sonra zeminde hafriyat yapılır. Kazılan alan traşlanarak beton ile sıvanır. Daha sonra demir veya çelik kafes ile mukavemeti artırılır. Kafesin üzerine bir kat daha beton atılarak sıvanır. Bu esnada motor dairesi, elektrik ve su tesisatı için gerekli girişler ve kanalların düzenlemesi de gerçekleştirilir. Eğer prefabrik havuz yapılacaksa, tüm bu işlerden sonra havuz bloğu yerleştirilerek, yüzeye fayans uygulaması yapılır. Betonarme havuzlarda beton sıvanın üzerine havuz yüzey malzemesi döşenir. Su filtreleri, motor bağlantısı, elektrik aksamı kurulur. Güneşlenme alanı ve çevre düzenlemesi de bittikten sonra havuz kullanıma hazır hale gelmiş olur.