Günümüzde çatılar değişik mimari tarzlarda ve farklı inşaat malzemeleri ile yapılmaktadır. Ancak geleneksel ve yaygın mimari anlayışımız daha çok betonarme bina tercihimizi gösterir. Eğer çok iddialı inşaat projelerinde yaşamıyorsanız, büyük ihtimalle yaşadığınız binanın çatısı betonarme malzemeden inşa edilmiştir.
Çatı üstü izolasyon malzemeleri ısı, su ve ses yalıtımları için farklı özellik ve içerikte üretilmektedir. Ancak bu özelliklerin tümünü bünyesinde barındıran yalıtım malzemeleri olduğu gibi ayrı ayrı uygulanabilen ancak birbiri ile uyumlu yalıtım malzemeleri de vardır. Çatı izolasyonunda önemli olan tüm çatının hiçbir boşluk kalmadan su, ses ve gürültüden yalıtılmasının sağlanmasıdır.
Ayrıca çatı yalıtımında sadece yalıtım malzemesinin uygulanması tek başına yeterli değildir. Ayrıca bacalar, su dereleri, çatı kapıları, su tahliye delikleri ve borularının da birlikte değerlendirilmesi ve yalıtımla bütünlük sağlayacak şekilde uygulama yapılması gerekir. Aksi takdirde yalıtımdan beklenen sonuç tam olarak alınamayacaktır.
Çatı üstü izolasyon malzemeleri arasında, pratik uygulama sağlayan ve büyük boyutta olmayan su sızıntılarına sebep olan ince çatlakları kapatmak için kullanılan, dolgu ve sürme suretiyle gerçekleştirilen ürünler de bulunmaktadır. Bu tarz ürünler çatlaklara dolarak kimyasal tepkime ile şişme sağlarlar. Suyla temas etmeleri halinde şişerek boşluğu doldurup, suyun hiçbir şekilde geçişine izin vermezler. Ayrıca tüm çatı yüzeyine sürme yolu ile uygulanan sıvı yalıtım malzemeleri de bulunmaktadır. Bu tür malzemeler de en ince boşluklara dahi dolarak tam bir yalıtım gerçekleştirilmesine imkan verirler.
Çatı üstü izolasyon malzemeleri, çatıdaki soruna ve ihtiyaca göre uygulanır. Çatınızda yalıtım yaptırmak istemenizin sebebi ne ise o ihtiyaca uygun malzeme seçilmelidir. Gerekmediği halde kullanılan bir malzeme size maddi külfetten başka sonuç yaratmaz. İyi bir çatı yalıtımı için iyi bir usta, uygun malzeme ve ihtiyacın ne olduğunun doğru tespiti her şeyden önemlidir.