Çatı izolasyon uygulamaları, çatıların dış dünyanın etkilerine en açık ve korunmasız bina bölümü olması sebebiyle yaşadıkları olumsuzlukları ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen bir dizi inşaat tekniğidir. Çatıların binaların en üstünde yer alması ve özellikle yağış, rüzgar ve ısı konusunda en olumsuz koşullara direk maruz kalması, binalardaki yaşam kalitesini ve bina değerini düşürür. Hepimiz yıllarca emek vererek, çalışarak aldığımız evlerde mutlu ve sağlıkla yaşamak isteriz. Aldıktan kısa bir süre sonra problem yaratmaya başlayan bir ev bir süre sonra satarak başka bir yere geçmemize dahi sebep olabilir. Ancak bu arada mevcut evimizin değeri düşmüş olacağından zarar etmemiz de kaçınılmazdır.
Tüm bu sorunları yaşamamak için çatılarda izolasyon yapılması en doğru karardır. Böylece suyun bina içine girmesi, ısı kayıpları sebebiyle faturaların yükselmesi, evlerin değer kaybetmesi, sağlık sorunlarının yaşanması engellenmiş olur. Her mantıklı ve geleceği gören ev sahibi henüz sorun çıkarmadan çatı izolasyon uygulamaları yaptırarak evini baştan koruma altına almalıdır. İhmali halinde ortaya çıkacak maddi külfet dikkate alındığında, çatı izolasyon uygulamaları için harcanacak miktar çok daha cüz’i kalmaktadır.
Çatı izolasyon uygulamaları, sağlanmak istenen faydaya göre çok farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Çatının üstünün kapatılmış olması veya teras çatı olarak kullanılması, bölgenin iklim şartları, yağış durumu, enerji harcamaları, binanın inşaat kalitesi gibi çok farklı kriterlere göre yapılacak değerlendirme sonucunda hangi yalıtım türü ve malzemesinin uygulanacağına karar verilir. Eğer teras çatı olarak kullanılan bir alan ise direk yağışa ve güneş ışığına maruz kalacağı dikkate alınarak bir malzeme seçimi yapılmalıdır. Tabi malzemenin uygulanması ve ustanın bilgisi de bu anlamda ciddi önem taşımaktadır.
Üstü kapatılmış bir çatı varsa, öncelikle çatı döşeme malzemesinin kontrol edilmesi, hasarlı alanların onarılması, döşeme altı örtüsünün yenilenmesi gerekir. Ayrıca çatı iskeleti, bacalar, su tahliye alanları gibi kısımların da titizlikle elden geçirilmesi ve çatı altına su veya rüzgar geçirmeyecek şekilde izolasyon gerçekleştirilmesi şarttır. Bundan sonra bina damına ihtiyaca göre en uygun malzeme ile yalıtım uygulaması yapılır.